Jordskalv i Stockholm?

Något så ovanligt som ett jordskalv skakade Stockholm i natt.
Det mätte 2,0 på Richterskalan.
- Vi känner bara till ett par tre, fyra stycken sådana i Stockholmsområdet under flera hundra år, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till Expressen.se.

Skalvet drabbade Stockholm vid 01.10 i natt och var till en början ett stort mysterium. SOS blev nedringt av panikslagna stockholmare. - Det har ringt från Stora och Lilla Essingen och Fredhäll och en del från Kungsholmen, säger Iris Eichwald, driftledare på SOS. Vittnen berättar hur fönstren skallrade och husen skakade. Många flydde ut i säkerhet på gatorna. Polisen drog i gång ett stort räddningspådrag för att lokalisera den misstänkta explosionen. En helikopter flög över Stockholm för att hjälpa till. - Det har hörts en form av explosion, men vi har inte hittat någon brand, ingen känner rökluft. Vi har ingen skadad, säger Iris Eichwald. En uppgift var att det rörde sig om en gasolledning som exploderat.
Ovanligt

Det var först under förmiddagen som mysteriet löstes. Skakningarna orsakades av ett mindre jordskalv som mätte 2,0 på Richterskalan. Efter att flera olika mätstationer kontrollerats kunde skalvet lokaliseras. - Det är grunt, det innebär att det känns ordentligt, men man kan inte utesluta en explosion ett bergsrum, säger Reynir Bödvarsson. Men det mest sannolika, enligt Bödvarsson, är att det rör sig om ett jordskalv. - Det är ovanligt men helt naturligt, säger han. Enligt Bödvarsson skakas Sverige av ungefär tio skalv varje år, men det är mycket ovanligt att det drabbar Stockholmsområdet. - Vi känner bara till ett par tre, fyra stycken sådana i Stockholmsområdet under flera hundra år, säger han. De bakomliggande krafterna till skalvet är plattrörelserna och landhöjningen efter istiden, förklarar Bödvarsson. - Men det är inget man behöver oroa sig för, säger han

0 kommentarer: