Pokertips

Pokertips är någonting du aldrig kan få nog av. Oavsett hur länge du har spelat så kan du alltid bli bättre. Det kommer att finnas tips både för offline och online poker. Att ge goda råd inom no limit kan vara ganska svårt eftersom det går ut mycket på att hitta sin egen spelstil, veta vad du är bra och sämre på. Vet du att du har en styrka så ska du utnyttja den, exempelvis att du har en god förmåga av att läsa spelare. Meningen med detta är att du ska hitta den spelstil du trivs med bäst, som du känner att du kan vinna med. Men givetvis så finns det alltid generella tips som nästan alla kan tänka på.

Registrera dig på en seriös pokersite
Det du ska göra först som nybörjare är att leta upp en pokersite som passar dig bra, kanske söker du en svensk sida där det är lätt att fråga sig fram. Du kanske vill ha en sida där transaktionerna går snabbt och säkert. Det finns många recensioner av olika pokerrum på nätet. Leta efter seriösa sidor med bra erbjudanden. Håll också utkik efter pokerrum som har en EU-flagga, dessa rum har sitt säte inom EU och alla vinster därifrån är därför skattefria. Vanligtvis är det enkelt att registrera sig på en pokersite. Man laddar bara ner programvaran eller spelar du direkt från browsern vilket tyvärr inte medför samma kvalitet ljud och bildmässigt.

Exempel på seriösa pokersajter
Vanligtvis är det enkelt att registrera sig på en pokersite. Man laddar bara ner programvaran eller spelar du direkt från browsern vilket tyvärr inte medför samma kvalitet ljud och bildmässigt. Exempel på stora pokersiter inom EU är www.bet365.com, www.parbet.com och www.svenskaspel.se. Pokerrum har för det mesta enkla och tydliga regler för att öppna ett konto. Det smidigaste sättet att sätta in och ta ut pengar är via kreditkort, men det finns andra alternativ som check eller wire transfer som innebär att du får pengarna insatt på ett bankkonto.

Få reda på hur allt fungerar och börja med låtsaspengar
När du just har anslutit dig till en pokersite bör du kontrollera hur allt fungerar. Det bästa rådet är att börja spela om låtsaspengar (playmoney) innan du övergår till riktiga pengar. Kan vara bra att veta hur bettingsystemet osv. fungerar. Många sidor erbjuder playmoney. Även i dessa fall spelar du mot andra människor och inte mot någon dator. Risken med playmoney är att spelet blir oseriöst och att man därmed går miste om taktiken och psykologin som finns i poker eftersom det inte gäller om någonting på riktigt.

När du sedan spelar om riktiga pengar så ska du börja på de lägsta borden, därefter kan du arbeta dig uppåt till högre nivåer. Du kan aldrig förlora mer pengar än du satsat, pokersidorna har inte kreditsystem så du kan inte låna pengar. 18 år är ett krav för att spela om riktiga pengar.

Vilket är de vanligaste pokerspelet
Texas holdem är det som spelas mest på pokersiterna. Det finns även andra spelformer som Seven card stud och Omaha. Pokersiterna har en lobby du kommer till när klienten startas upp. Där kan du få en översikt på de bord man kan spela på.

Lär dig sannolikheterna
Texas holdem är det som spelas mest på pokersiterna. Det finns även andra spelformer som Seven card stud och Omaha. Pokersiterna har en lobby du kommer till när klienten startas upp. Där kan du få en översikt på de bord man kan spela på. Statistik först på hur många händer som spelas varje timme, genomsnittspotten, hur många spelare vid bordet och vilken stake (nivå) det är. Du kan även hitta turneringar, Sit N’ go mm. En annan funktion som vissa spelsiter erbjuder är Poker Tracker. Poker Tracker är ett datorprogram som tillåter dig att analysera ditt Texas holdem spelande. Poker Tracker sparar och sammanställer din handhistoria som kan laddas hem därifrån du spelar poker. Många seriösa spelare använder sig av detta och du får en bild av hur sannolikheten ser ut. En spelare som känner till sannolikheten att förbättra en hand har ett övertag gentemot en motståndare som endast tror sig veta. Men man kan inte lita på sannolikheter i alla lägen, sannolikheter är tyvärr inte lagar, och de är inte ett magiskt vinstrecept. Följer man sannolikheten i alla lägen blir man till slut besviken, det händer ju trots allt att någon har fyrtal osv. På denna länken ser du statistik för de olika sannolikheterna.

Tänk på säkerheten
Online poker innehåller en risk som inte finns i vanlig poker, du kan mista din anslutning under en kort tid av någon anledning. Skulle detta drabba dig kommer din hand räknas som all in, även om du har marker kvar. Du förlorar alltså inte automatiskt potten, utan är med och spelar om de pengar som låg i potten vid tillfället du blev nedkopplad. Observera dock att pokersiterna endast erbjuder denna nedkopplingssäkerhet ett par gånger per månad. När dina nedkopplingssäkerheter är slut kommer potten gå helt förlorad.

Vad är rake och rakeback?
Man kan ju undra vart pokersiterna tjänar sina pengar ifrån, i varje pott som spelas drar man av en summa som kallas för rake. Summan brukar ligga runt 3 % och blir ju större desto högre insatser det blir i potten. Vissa sidor erbjuden en så kallad rakeback. Med rakeback menas att du kommer få tillbaka en viss procentandel av din betalade rake. Alla spelare lämnar efter sig rakepengar varje månad och det spelar ingen roll om du spelar lite eller är en riktig storlirare, så kommer rackback att gynna din plånbok. Vissa sidor ger även ut bonus vilket kan vara insättningsbonus, sätter du in 200 kronor så får du 100 i bonus osv. Ofta behöver du tjäna ihop ett visst antal poäng, spela ett visst antal händer, eller omsätta det insatta beloppet ett visst antal gånger innan du får din pokerbonus. Vid turneringsspel dras det också en avgift till pokersiten, en turnering du spelar kanske kostar $10+1 vilket menas att 10 dollar går till potten och 1 dollar tar man i avgift.

Var disciplinerad och undvik att tilta
När du spelar poker är det viktigt att kunna vara disciplinerad och fokuserad på det du gör. Sitta och chatta med vänner på sidan av kan många gånger störa spelet genom att man inte observerar de andra spelarnas drag, utan bara väntar på sina egna. Att vara påverkad av alkohol samtidigt som du spelar är dömt att misslyckas, ingen bra kombination. Är man på dåligt humör eller irriterad över något bör du också avstå från spel, det brukar resultera i förlust. Likaså om du råkar ut för ett bakslag vid bordet, måste du kunna sansa dig och inte börja spela överaggressivt, tilta. Då är risken för att bli nollad på bordet ännu större. Nästan alla pokerspelare tiltar, bara vissa gör det mer än andra. De gäller att sluta spela så fort man känner sig tiltad, finns många spelare som tiltat bort alla sina pengar. Gör inte du samma misstag.

Ha ett bra tålamod
Ett bra tålamod är en av de viktigaste faktorerna, vänta på bra starthänder så du känner att du har en stark hand. Du ska på din höjd spela runt 20 % av händerna du tilldelas. Du kommer enligt genomsnittet bara vinna var femte hand, då kan du själv inse att tålamod är en viktig faktor. Att välja sina starthänder är den största anledningen till att du antingen vinner eller förlorar pengar. Utveckla en lista över vilka händer du kommer spela med. Det finns många böcker som skriver om ämnet, men kom ihåg att utveckla en individuell lista, man kan inte enbart spela AA, KK och AK.

Håll koll på din statistik angående om du ser floppen i fler än 30 % av fallen, det kan vara en god anledning till att du förlorar.

Studera de andra spelarna
En annan viktig del är att inte stirra sig blind på sina egna kort, många gånger tvingas man lägga ner den bästa handen som KK och AA. Du måste observera dina motspelares beteende och drag. Märker du att någon vid bordet höjer extremt mycket och en annan går inte med på mer än var tjugonde hand. Detta är en väldigt viktig del i spelet, att anpassa dig efter dina motståndares spelstil.

Att du lägger dig i 70-80% av fallen bör ge dig gott om tid att studera de andra spelarna.

Studera din egen spelstil
Ett gott råd är att studera din egen spelstil. Du kanske spelar mot vänner ibland, fråga dom vad de tycker om din spelstil och berätta för dina vänner hur du upplever deras. Att läsa böcker från berömda spelare kan också vara väldigt bra, speciellt om du har någon favoritspelare du vill efterlikna.

www.pokershopping.se och www.pokerbokhandeln.se är två alternativ där du kan hitta böcker. Om du en dag förlorar pengar, se då tillbaka på de misstag du upplever att du gjort. Var jag för aggressiv? Spelade jag för defensivt? Det finns många frågor du kan ställa dig, förhoppningsvis leder detta till lärdom som du vet till nästa gång. Man kan hela tiden utveckla sin spelstil.

Variera din spelstil
Hur andra spelare ser på dig vid bordet är en viktig del av pokerspelandet som många nybörjare inte tänker på. Du vill att de andra spelarna ska tro att du endast spelar bra händer. Hur förbättrar man då detta? En fördel är att spela bra händer, följ den lista som du själv skapat på dina starthänder. De andra spelarna ska se att du foldar dåliga kort och att du vinner med bra kort. En annan fördel, bluffa inte för tidigt. Om du skapar dig ett rykte som en bluffare så kommer de andra spelarna att syna dina bluffar nästan varje gång. Arbeta på att bygga upp ditt rykte som stabil spelare, och när du väl bestämmer dig för att bluffa så kommer de andra att lägga sig, för de vet ju att i de flesta gångerna så har du den bästa handen. Du måste dock variera din spelstrategi. Spelare som aldrig varierar sitt spel blir ett enkelt motstånd för smarta pokerspelare.

Spela aggressivt med bra händer
När du väl får bra händer du vill spela, spela dom aggressivt. Då slipper du ofta att bli synad av flera spelare. Målet är ju att få ut maximalt av handen. Det är ett vanligt nybörjarmisstag att bara syna med essen för att få med sig så många spelare som möjligt. Detta leder i många fall till att någon av dessa spelare som synat får in tvåpar, färg eller stege på turn eller river. Betar du hårt så slipper du oftast det problemet.

Tanken är att dom ska bli rädda för dig och tänka: ”när det är hans tur kommer det bli dyrt att syna”. I många fall är det efter rivern den bästa handen slår in. Det är mycket bättre att vinna blindsen i början av handen än att förlora en stor pott. En liten vinst är bättre än en stor förlust. Självklart händer det att man får den bästa möjliga handen på bordet, kanske kåk. Då kan du medvetet betta lite mindre och få med dig spelare som söker exempelvis färgdrag och stegdrag, det kallas för att slowspela. Ett vanligt misstag bland nybörjare är att man bara synar istället för att raisa. Det brukar grunda sig i att man är rädd om sina pengar även att det bästa alternativet är att höja i många fall.

Lägg märke till tells
Man kan märka av vissa tells i onlinepoker, tyvärr kan man inte se några ansiktsuttryck från motståndarna. Det enda man har att gå på är hur motståndaren agerar och hur lång tid det tar. Ofta då någon spelare blixtsynar har han inte en jättebra hand, den brukar man ju vilja slowspela lite och fundera ut det bästa att göra med den. Blixtsynar någon sitter han ofta och väntar på en stege eller färg.

Tänk på att allt kan hända
Vid många tillfällen råkar man ut för så kallade bad beats, du kan exempelvis floppa en triss sedan förlorar du till slut på att någon får färg. En sån sak gör en väldigt irriterad och det bästa man kan göra i det läget är att vara tyst. Börjar du skriva i chatten om hur idiotisk din motståndare var ska du sluta med det. Bad beats har till 100% alla pokerspelare i hela världen varit med om. Vid de tillfällen du själv lyckas få in en dunderriver och vinner över din motståndare med sin stege, glömmer du det väldigt kort därefter. Ett bad beat kan man tjata om i dagar. Man får inte glömma att poker är ett spel, där precis ALLT kan hända.

Spela på rätt nivå
Många duktiga spelare har tyvärr inga pengar att spela för eftersom de inte kunnat anpassa sin bankroll, sitt kapital med pengar, efter den nivå de borde ha spelat. Beroende på hur mycket pengar du har bör säga dig vart du ska spela. Det är ytterst viktigt att ha en bankrulle för alla pokerspelare åker på jobbiga perioder de gäller kunna hantera dom.

Man tycker att de handlar om för små pengar på de låga borden, går istället upp och spelar i princip med allt du har. Ofta slutar detta illa, förr eller senare. Det är roligare att spela poker på låg nivå än att inte spela poker över huvud taget.

Spela endast i spel där du vet att du kan hantera motståndet. Det är givetvis frestande att testa på högre spel, men det är ett säkert sätt att förlora pengar. Du måste ha tålamodet att leta efter lösa spel med svaga motståndare. Känner du inte att du har råd att köpa in för maxbeloppet när du spelar no limit då är du på en för hög nivå. Får du fyrtal vill du väl kunna vinna maximalt med pengar.

Vad är bankrulle?
Din bankroll är den summa pengar du satt åt sidan till att spela poker med. Vissa spelare kan enkelt sätta in mer pengar medans andra inte har lika lätt att fylla på bankrullen om pengarna skulle gå förlorade.

Om du tillhör den andra gruppen det oerhört viktigt att du inte spelar på nivåer som överstiger din bankrulle. Finns råd om att man måste ha en bankrulle på allt från 30 gånger maxinköp upp till 100 gånger max inköp. Du har då råd att förlora lite utan att det ska påverka ditt spel. De spelare som är proffs gillar att ha fler inköp än så. En stor bankroll kan motverka tilt eftersom kapitalet inte rör på sig så mycket genom att förlora ett eller två inköp.

Man tycker att de handlar om för små pengar på de låga borden, går istället upp och spelar i princip med allt du har. Ofta slutar detta illa, förr eller senare. Det är roligare att spela poker på låg nivå än att inte spela poker över huvud taget.

Spela mot rätt motstånd
Spela endast i spel där du vet att du kan hantera motståndet. Det är givetvis frestande att testa på högre spel, men det är ett säkert sätt att förlora pengar. Du måste ha tålamodet att leta efter lösa spel med svaga motståndare. Känner du inte att du har råd att köpa in för maxbeloppet när du spelar no limit då är du på en för hög nivå. Får du fyrtal vill du väl kunna vinna maximalt med pengar.

Tänk på det långa loppet
När du spelar poker får du se i det långa loppet. Vinster och förluster bör inte mätas per dag eller vecka. Det bör mätas under en årsperiod eller kanske ännu längre. Om du vann 20 dollar igår men förlorade 50 dollar förra veckan så ligger du inte plus 20, du ligger back 30. Samma gäller motsatsen såklart. Ett bra tips är därför att skriva pokerdagbok eller bara föra statistik på hur du ligger till efter varje vecka eller månad. Så håll koll på dina vinster och förluster, även bra pokerspelare upplever bättre och sämre perioder, men om du förlorar pengar i det långa loppet så bör du ta en titt på ditt spelande och fundera på vad du behöver ändra på.

/krillsh

1 kommentarer:

Nellie Smith sa...

detta är en mycket helful information om poker rakeback och dess nöje att läsa den, om man måste ha mer info om poker rakeback besök sedan